Dzień dobry,
W wezwaniu do wykupu weksla wezwałem dłużnika do zapłaty kwoty 30 454,30 zł.
Na wekslu cyfrowo zapisałem poprawnie 30 454,30 zł
Natomiast w zapisie słownym popełniłem błąd, tj. zamiast trzydzieści tysięcy czterysta pięćdziesiąt cztery złote 30/100 wpisałem, trzydzieści tysięcy pięćset pięćdziesiąt cztery złotych 30/100.
Niestety pierwsza część art. 6 Prawo Wekslowe nie wchodzi w grę, gdyż kwota napisana słownie jest wyższa od kwoty napisanej cyfrowo.
Ale czy rozwiązaniem jest dalsza część przepisu? Tj. W razie różnicy sum, napisanych kilkakrotnie literami lub kilkakrotnie liczbami,
weksel jest ważny na sumę mniejszą?
Mam na myśli, aby pod spodem (mam na to wystarczająco dużo miejsca) wpisać jeszcze raz kwotę słownie, ale poprawnie. Czy to wystarczy aby sanować weksel? Czy "bezpieczniej" będzie przekreślić błędną kwotę zapisaną słownie i raz jeszcze wpisać poprawnie kwotę?
Dzięki za pomoc!
Sławek
Błąd w wekslu
Re: Błąd w wekslu
"Weksel, w którym sumę wekslową napisano literami i liczbami, w razie różnicy ważny jest na sumę, napisaną literami."
Zatem ważna jest kwota słowami.
Inna kwestia, że powinieneś zażądać jednak kwoty niższej, skoro tylko na niższą kwotę ma pokrycie zadłużenie, które weksel in blanco zabezpieczał, i to proponuję zrobić, bez dalszych kreśleń.
Zatem ważna jest kwota słowami.
Inna kwestia, że powinieneś zażądać jednak kwoty niższej, skoro tylko na niższą kwotę ma pokrycie zadłużenie, które weksel in blanco zabezpieczał, i to proponuję zrobić, bez dalszych kreśleń.
Pomoc prawna w sprawach wekslowych
kancelaria (małpa) kpwig.pl
Dzięki za odpowiedź.
A gdybym wpisał poniżej poprawną kwotę, to czy wpłynęłoby to na ważność weksla? Zgodnie z przepisem "W razie różnicy sum, napisanych kilkakrotnie literami lub kilkakrotnie liczbami, weksel jest ważny na sumę mniejszą."
pozdrawiam
Sławek
A gdybym wpisał poniżej poprawną kwotę, to czy wpłynęłoby to na ważność weksla? Zgodnie z przepisem "W razie różnicy sum, napisanych kilkakrotnie literami lub kilkakrotnie liczbami, weksel jest ważny na sumę mniejszą."
pozdrawiam
Sławek
Tak, wpisanie drugiej mniejszej kwoty daje kwotę mniejszą. Tylko nie bardzo widzę cel wpisywania na siłę. I jeszcze tak, aby to była kwota ujęta w treść zobowiązania do zapłaty, a nie jakieś słowa wyjęte z kontekstu poza treścią weksla (jest w ogóle na to miejsce?). Moim zdaniem to już by było przekombinowanie. Gdyby to był przypadek, że trzeba zrobić poprawkę, bo inaczej weksel będzie nieważny - jest potrzeba myślenia nad zmianami. Ale w tym przypadku - potrzeby zmiany nie widzę.
Pomoc prawna w sprawach wekslowych