Nowe weksle w wersji elektronicznej

Tutaj możesz zadać pytanie na temat weksli, opisać ciekawą sprawę, podyskutować o orzeczeniu sądu i poruszyć wszelkie inne zagadnienia związane z wekslami
Grzegorz7

Nowe weksle w wersji elektronicznej

Post autor: Grzegorz7 » 14 lis 2024, 19:20

Cześć!
Od stycznia.2025 roku mają wejść e-weksle.

Będzie to duży plus bo do tego momentu weksel musiał być podpisany odręcznie a teraz wystarczy epodpis.
Awatar użytkownika
Lech
Administrator
Kontaktowanie:

Re: Nowe weksle w wersji elektronicznej

Post autor: Lech » 17 lis 2024, 18:47

Jaki jest stan prawny? W połowie roku miały być, we wrześniu czytałem, że jeszcze jednak nie.

Poza tym:
Do weksla elektronicznego nie będą miały zastosowania przepisy dotyczące wtóropisów i odpisów dokumentu, ponieważ warunki techniczne powinny zapewniać możliwość wielokrotnego udostępniania treści elektronicznego weksla np. na nośniku elektronicznym lub przez e-mail.
(https://olesinski.com/aktualnosci/wekse ... 2025-roku/)
Jestem ciekaw, któremu z piętnastu posiadaczy weksla, którzy się zgłoszą do wystawcy, ten będzie musiał zapłacić ;)
Pomoc prawna w sprawach wekslowych
kancelaria (małpa) kpwig.pl
Grzegorz7

Post autor: Grzegorz7 » 19 lis 2024, 19:57

Według mnie te weksle w wersji elektronicznej to nie jest dobry pomysł bo ktoś z czyjegoś komputera mógłby taki weksel wystawić i co wtedy?

Generalnie sforsować hasło na Windows jest łatwo jak ktoś to zrobi i podpisze weksel za kogoś jego podpisem elektronicznym to taki weksel będzie prawdopodobnie ważny ale nie jestem pewien zobaczymy jakie orzeczenia SN będą w takich sprawach.
Grzegorz7

Post autor: Grzegorz7 » 19 lis 2024, 20:08

Tak na marginesie też mają wejść edoreczenia
https://www.gov.pl/web/e-doreczenia
Awatar użytkownika
Lech
Administrator
Kontaktowanie:

Post autor: Lech » 20 lis 2024, 07:41

Przecież do podpisania się podpisem elektronicznym potrzeba czegoś więcej niż tylko "dostęp do komputera". Do podpisu elektronicznego potrzeba fizycznego dostępu do karty używanej do podpisu i znajomość jej kodu PIN. I tak, jak się ma dostęp i zna PIN, to się "za kogoś" podpisze wszystko, nie tylko weksel.
Pomoc prawna w sprawach wekslowych
kancelaria (małpa) kpwig.pl
ODPOWIEDZ