Witam.
Mam weksel wystawiony przez spółkę z o.o. X, jako zabezpieczenie pożyczki, której udzieliła moja spółka z o.o. Y. spółce X.
Weksel jest podpisany przez prezesa spółki X oraz poręczony przez niego osobiście. Z żoną posiada rozdzielność majątkową. Na początku roku 2023 rozpoczęło się postępowanie sanacyjne spółki X. Pytanie: jak wygląda teraz możliwość wezwanie spółki X do spłaty weksla, tzn. czy jest możliwe? Wiem, że spółka X nie dokona spłaty, więc przeciwko komu wytoczyć proces o zapłatę i jak to się ma do kwestii rozpoczętego procesu sanacyjnego? Czy mogę wystąpić od razu przeciwko osobie prywatnej (poręczycielowi) czy muszę najpierw przeciwko spółce X, a dopiero potem przeciwko osobie prywatnej?
Grzegorz
Sanacja a wystawienie wezwanie do wykupu weksla
-
Re: Sanacja a wystawienie wezwanie do wykupu weksla
Czy termin płatności pożyczki już upłynął?
Pomoc prawna w sprawach wekslowych
kancelaria (małpa) kpwig.pl
-
Tak, już minął, ale roszczenie jeszcze nie jest przedawnione.
Grzegorz
Grzegorz
Zatem można dochodzić należności od:
- wystawcy weksla, z zastrzeżeniem, że podejmowanie niektórych czynności może być ograniczone z uwagi na ochronę upadającego dłużnika; w szczególności należy wpisać swoją wierzytelność na listę długów, jeśli postępowanie sanacyjne obejmuje ten etap
- od poręczyciela, w całej kwocie, niezależnie od ograniczeń wobec wystawcy.
Należności można dochodzić od poręczyciela nawet z pominięciem egzekwowania jej od wystawcy.
- wystawcy weksla, z zastrzeżeniem, że podejmowanie niektórych czynności może być ograniczone z uwagi na ochronę upadającego dłużnika; w szczególności należy wpisać swoją wierzytelność na listę długów, jeśli postępowanie sanacyjne obejmuje ten etap
- od poręczyciela, w całej kwocie, niezależnie od ograniczeń wobec wystawcy.
Należności można dochodzić od poręczyciela nawet z pominięciem egzekwowania jej od wystawcy.
Pomoc prawna w sprawach wekslowych
-
Bardzo dziękuję.
Grzegorz
Grzegorz