Weksel wypełniony prawidłowo?

Tutaj możesz zadać pytanie na temat weksli, opisać ciekawą sprawę, podyskutować o orzeczeniu sądu i poruszyć wszelkie inne zagadnienia związane z wekslami
Iza M.

Weksel wypełniony prawidłowo?

Post autor: Iza M. » 14 mar 2023, 14:17

Dzień dobry. Uprzejmie proszę o informację czy ten weksel jest poprawnie wypełniony?
Dzień 21.05.2022r to 1 dzień po terminie zwrotu pożyczki (pożyczka zawarta w dniu 20.05.2022r.) W deklaracji wekslowej jest zapis „Remitent jako dzień wystawienia weksla wpisze dzień następujący po dniu wymagalności wierzytelności .
Dzień 05.06.2022r to z kolei dzień wdł. Deklaracji wekslowej „Remitent jako dzień płatności weksla wpisze dzień po 14 dniach od daty wymagalności wierzytelności.
Na zlecenie- moje imię i nazwisko oraz adres. Płatny w.- mój adres zamieszkania
Na dole pełne dane wystawcy Imię Nazwisko, adres, PESEL oraz własnoręczny podpis
Pozdrawiam
Przechwytywanie.PNG
Przechwytywanie.PNG (203.82 KiB) Przejrzano 1328 razy
Awatar użytkownika
Lech
Administrator
Kontaktowanie:

Re: Weksel wypełniony prawidłowo?

Post autor: Lech » 16 mar 2023, 08:26

Weksel jest poprawny formalnie, choć zapis z deklaracji, że datą wystawienia weksla jest "dzień po upływie terminu zwrotu pożyczki" jest bez sensu, skoro weksel był podpisywany (wystawiany) dużo wcześniej. Zwykle nie rodzi to negatywnych konsekwencji, z wyjątkiem przypadku szczególnego, kiedy to akurat okazałoby się, że 21.05.2022 wystawca nie miał zdolności do zaciągnięcia zobowiązania wekslowego (bo na przykład nie żył, był ubezwłasnowolniony, albo - w przypadku jeśli weksel podpisywał jako prezes spółki - nie był uprawniony wówczas do jej reprezentacji). Osobiście skłaniałbym się do wpisania prawdziwej daty wystawienia weksla, zgodnie z zasadą, że umowa między stronami nie może prowadzić do wypełnienia weksla fałszywymi informacjami.
Pomoc prawna w sprawach wekslowych
kancelaria (małpa) kpwig.pl
Iza M.

Post autor: Iza M. » 16 mar 2023, 10:21

Dziękuję bardzo za cenną informację. Postąpię tak jak Pan sugeruje i wpiszę na wekslu datę widniejącą na umowie pożyczki na dzień jej zawarcia. Nasuwa mi się jeszcze jedno pytanie. Na forum znalazłam post w którym wspomina Pan, że przed złożeniem pozwu należy wysłać wezwanie do wykupu wekslu. Wysłałam do dłużnika wezwanie do zwrotu pożyczki z terminem 7 dni. Dłużnik pismo odebrał. Oczywiście termin minął i zwrot nie nastąpił. Czy następnym krokiem jest wysłanie wezwania do wykupu z określeniem mojego miejsca zamieszkania w danym dniu? I czy wpisać na wekslu datę 14 dni po terminie w którym miał nastąpić zwrot pożyczki tj 05.06.2022r.( zgodnie z deklaracją „po 14 dniach od daty wymagalności wierzytelności”)Czy też wpisać datę obecną i wyznaczyć termin wykupu weksla np. 14 dni od dnia dzisiejszego? Pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz dziękuję. Dodam jeszcze, że tak ja jak i dłużnik występujemy jako osoby prywatne.
Awatar użytkownika
Lech
Administrator
Kontaktowanie:

Post autor: Lech » 16 mar 2023, 11:00

A jakie miejsce płatności wynika z klauzuli "płatny w..."?
Iza M.

Post autor: Iza M. » 16 mar 2023, 11:03

W umowie jest "miejsce spełnienia świadczenia jest adres zamieszkania pożyczkodawcy" Więc i na wekslu będzie to samo, czyli mój adres zamieszkania
Awatar użytkownika
Lech
Administrator
Kontaktowanie:

Post autor: Lech » 16 mar 2023, 12:17

Jako że wzywała Pani do wpłaty pożyczki, a nie weksla, należy wpierw wezwać do spłaty weksla, z informacją, że weksel będzie oczekiwał na przedstawienie i zapłatę w określonym dniu w miejscu płatności weksla.
Iza M.

Post autor: Iza M. » 16 mar 2023, 16:33

Dziękuję bardzo. Tak zrobię. Zobaczymy co z tego wyniknie. Pozdrawiam
Iza M.

Post autor: Iza M. » 20 mar 2023, 10:33

Wezwanie do wykupu weksla wesłane. Jak znam życie sprawa i tak znajdzie finał w Sądzie. Pozdrawiam.
Iza M.

Post autor: Iza M. » 31 mar 2023, 09:19

Tak jak przypuszczałam, wyznaczony termin wykupu weksla minął. Dłużnik wezwanie odebrał i najwyraźniej w świecie ma to gdzieś. Następnym krokiem będzie pozew. Chciałam tego uniknąć i traktować to jako ostateczność, mając na uwadze, że "niezbadane są wyroki Sądu" tym bardziej, że dłużnik ma baaardzo duże "plecy" w palestrze. Panie Lechu zwracam się z prośbą o wyjaśnienie. 1.Czy opłatę Sądową wpisać jako załącznik? 2. Czy kopię opłaty sądowej jako załącznik należy dołączyć również do pozostałych dokumentów wysyłanych pozwanemu? 3. Posiłkuję się pozwem z Pana strony i jako załączniki podałam: Weksel, wezwanie do wykupu weksla wraz z potwierdzeniem odbioru. Zgodnie z Pana sugestią nie dodaję na tym etapie umowy pożyczki i deklaracji wekslowej. 4 Robiąc przelew jako tytuł przelewu co należy wpisać?
Iza M.

Post autor: Iza M. » 31 mar 2023, 09:24

[*] Lublin, 03.04.2023r.
Ixxxxxxxx Jxxxxxx (powód)
ul. xxxxxxxxxxxxxxxxx
xxxxxxxxxxx
pesel xxxxxxxxxxxxx

Pozwany:
Zxxxxxxxxx Xxxxxxxx
ul. Xxxxxxxxxxx
xxxxxxxxxx
pesel xxxxxxxxxx

Sąd Rejonowy
w Lublinie
I Wydział Cywilny

Wartość przedmiotu sporu: 15 000zł
(piętnaście tysięcy złotych)

POZEW O ZAPŁATĘ

Proszę o wydanie nakazu zapłaty w postępowaniu nakazowym i orzeczenie w nim, że
pozwany – Xxxxxx Xxxxxx - ma zapłacić powodowi Ixxxxxx Jxxxxx
kwotę 15 tysięcy złotych z odsetkami ustawowymi od dnia 5 czerwca 2022r. do dnia
zapłaty oraz o zasądzenie na rzecz powoda zwrotu kosztów procesu według norm
przepisanych.

UZASADNIENIE
Powód jest w posiadaniu weksla wystawionego przez pozwanego na kwotę 15 tysięcy
złotych. Termin płatności upłynął 6 czerwca 2022r. Weksel został przedstawiony do zapłaty, pozwany jednak w wyznaczonym terminie go nie wykupił.

Załączniki i wnioski dowodowe:

1. Oryginał weksla (w odpisie pozwu kopia)
2. Wezwanie do wykupienia weksla wraz z potwierdzeniem odbioru
Awatar użytkownika
Lech
Administrator
Kontaktowanie:

Post autor: Lech » 04 kwie 2023, 07:21

W sprawie pozwu to zapraszam do kancelarii, ponieważ trzeba rozważyć trochę więcej rzeczy, sądy teraz bardziej rygorystycznie podchodzą do wymagań co do oceny/dowodów stosunku podstawowego, zwłaszcza jeśli pozwany miałby być konsumentem, więc trzeba bardziej całościowo spojrzeć na sprawę.
ODPOWIEDZ